T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BİLECİK / BOZÜYÜK - Bozüyük Fen Lisesi

BAŞARI ve MOTİVASYON

 

 

BAŞARIDA MOTİVASYONUN ETKİSİ

 

                       "İyiliği,hastalığı,sefaleti,mutluluğu,zenginliği, fakirliği ve başarıyı yaratan zihindir."    

                                                                              ( Edmund Spencer)

                                                                                                                                                                 

         Bazen hiç hata yapmayacağımıza inandığımız ve kendimizi çok iyi hissettiğimiz zamanlar olur. Bu zamanlarda her şey yolundadır, bazen en zor sınavlarda bütün soruları doğru yaparız bazen zor bir maçta çok iyi oynarız. Daha önce yapabileceğimizi hayal bile etmediğimiz harikulade şeyler yaptığımızda moralimiz inanılmaz seviyede yükselir.

 

         Hayatımızda bazen her şeyin kötü gittiği anlar olmuştur,kolayca yapabileceğimiz şeyleri karıştırır, adımlarımızı karıştırırız veya yanlış atarız.

 

         Biz aynı kişi olduğumuza göre aradaki farka neden olan nedir? Neden bazen En iyi sporcular bile bazen çok çok kötü sonuçlar alırlar? Bütün bunların ortaya ve farklılıklara sebep olan etken kişinin içinde bulunduğu Psikolojik, bir anlamda sinirsel fizyolojik durumdur.

 

         Sinirsel fizyolojik durum , zihinsel durumdan yani o anki duygu ve düşüncelerden etkilenir.

 

         Kendimizi ne olarak görüyorsak ,yani kendimiz hakkındaki imajımız  ne ise, genellikle  o oluruz. Halk arasındaki tabiriyle "ağam dersek ağa olur paşam dersek paşa olur."

 

         Olumsuz duyguların esiri olmamak için kendimize ait duygu ve düşünceleri düzenlemeliyiz, olumsuz duyguları olumlularıyla değiştirmeliyiz.         

        

         Kendimiz hakkında olumlu şeyler düşünmemiz başarabileceğimize inanmamız ve amacımıza ulaşmak için çalışmamız bizi daima ileriye götürecek ve başarılı kılacaktır.

 

         İnsanın duygu ve düşüncelerini belirleyen, dışında meydana gelen olaylar değil, bu olayları değerlendirme ve yorumlama biçimidir.

 

MOTİVASYONU DÜŞEN ÖĞRENCİLERE ÖNERİLER:

 

  • Yaşam hedefleriniz üzerinde tekrar düşünmelisiniz. Doğal olarak öncelikli hedefiniz üniversiteli olmak olduğuna göre sadece ve sadece buna yoğunlaşmaya çalışın.

 

  • Çalışma sisteminizi gözden geçirip, varolan problemlerin (ders çalışma konusunda) çözümü için Rehber Öğretmeninizden yardım almaya gayret gösterin.

 

  • Deneme sınavlarının sonucunu iyi değerlendirin. Yaptığınız yanlışlara üzülmek yerine, eksiğinizi gördüğünüz için sevinmeye çalışın.

 

  • Kendinize inanın, kesinlikle kendinizi başkalarıyla kıyaslamayın. Unutmayın emek verdiğiniz her şeyin karşılığını alacaksınız.

 

  • "Ben bu konuyu anlayamam", "Bu ders çok zor" gibi önyargılardan uzak durun. Beyninizi neye hazırlarsanız o şekilde davranacağınız için daha çok olumlu düşünmeye gayret gösterin.

 

Sevgili Öğrenciler;

Mutluluk ve başarıyı hayat size vermez. Çabanızla o mutluluk ve başarıyı hayattan sizin almanız gerekir.

 

Michael Jordan'ın bir söyleşisinde söylediklerini size hatırlatmak istiyorum.

 

''Ben hiçbir zaman, başarısız olursam neler olacağını düşünmem. Çünkü bunları düşünmeye başlayıp üzerinde yoğunlaştığımızda olumsuz sonuca ulaşırız. Eğer konunun üzerine atlıyorsam başarılı olacağımı düşünüyorumdur, başarısız olursam neler olacağını değil.''

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 09.11.2015 - Güncelleme: 23.02.2021 20:20 - Görüntülenme: 1592
  Beğen | 1  kişi beğendi